Składniki:
1 brokuł
ser typu feta
50 g płatków migdałowych
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
sol,pieprz
Brokuł gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, można go również ugotować na parze.
Ostygnięty brokuł wykładamy na połmisku, na to pokrojoną fetę około 150 gram,
oczywiście można więcej jeśli ktoś lubi. Polewamy to wszystko sosem czosnkowym.
Jest on bardzo prosty do zrobienia: 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany mieszamy razem,
do tego wyciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście jest to
najprostszy sposób na zrobienie sosu czosnkowego, możemy go wzbogacać zależnie od upodobań,
np.koperkiem. Możemy również zrobić bardziej dietetyczną wersję dodając zamiast
śmietany jogurt naturalny, smakuje równie dobrze.
Na wierzch sałatki sypiemy prażone płatki migdałowe.
Sałatka jest szybka do przygotowania i bardzo pyszna
Dodaj komentarz